Balaton Fejlesztési Tanács “Vöröstó község közpark rehabilitációja 2. ütem” projekt részeként, 2022-ben sikeresen folytatódhatott a több évtizede szükséges közpark rehabilitáció. A Vöröstó belterületén fekvő közpark, mint a község egyetlen nagyobb, összefüggő zöldfelülete a további rehabilitáció által egy komplex közösségi térré alakult, amely által megkezdődhetett a község lakóinak életmód- és szemléletváltozása is.

A megújult közpark fontos helyszíne lett a községbe érkező (gyalogos, kerékpáros) turisták számára is, ezáltal a projekt nem csak a helyi lakosok számára lett előnyös, hanem immáron példát mutat az idelátogatóknak az ember és természet kapcsolata, illetve az épített környezet és a természeti területek megóvása kapcsán is. Vöröstó települése eddig híján volt a minőségi közösségi tereknek, ám a pályázat tárgyaként szereplő kútkert továbbra is képes lesz betölteni a központi, közösségi tér funkcióját. Az új utcabútorok, szegények, ülőhelyek és játszótéri objektumok kihelyezésével két újabb indikátor is teljesült, hiszen előbbi által sikerült kimozdítani a község idősebb korosztályát, míg a játszótér megépülésével a gyermekes családok, és legfőképp a kisgyermekek végre élvezettel, biztonságban, és általában nagyobb közösségben tudják használni a közparkot.


A Vöröstó község közpark rehabilitációja 2. ütemének 2022. szeptember végi befejezése után a közpark rehabilitáció helyi lakosságra gyakorolt hatása ismételten szinte azonnal látható volt. A játszótér átadása utáni napokban ismét megjelentek a kisgyermekes családok és az idősebb generáció is. A gyermekek örömmel vették birtokba a játszótér legújabb játékait, a helyi lakosság többi tagja pedig továbbra is előszeretettel használják a kényelmes padokat, a hintaágyat, akár egy beszélgetésre, akár egy-egy pihentető séta megállójaként használva.

Községünk lakosságszáma jelentős emelkedésnek indult az elmúlt néhány évben, ennek,részeként pedig immáron hét 2 éven aluli kisgyermek él Vöröstón, a 2022. tavaszán érkező ukrajnai menekültek által a kisgyermekek száma további 3 fővel gyarapodott. Ő rájuk is gondolva, az új játszótéri elemek már 2 éves kortól használhatóak, így a legifjabb generáció tagjai már ősz elejétől használatba vehették az új játékokat.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a Vöröstón 2021. júniusban átadott Zarándokszállás keretében több száz fiatal töltött el legalább egy éjszakát a faluban, ők pedig kiemelkedő turista forgalmat generáltak településünkre 2022-ben is. A közpark rehabilitáció második üteme így lehetőséget adott arra is, hogy a megnövekedett zarándokutak résztvevői Vöröstó kútkertjét minél szélesebb körben, és minél aktívabban tudják kihasználni.

A projekt összköltsége 6.884.937 Ft volt, melynek megvalósításához a Balaton Fejlesztési Tanács 6.196.444 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott.